ProbioLact

Probiolact

nowa generacja probiotyków

Działanie: Preparat Probiolact to nowoczesny synbiotyk zawierający cztery wyselekcjonowane szczepy żywych kultur bakterii oraz składnik odżywczy: fruktooligosacharyd. Dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii tworzenia biofilmu wykorzystującej Lactobacillus acidophilus oraz opatentowanej technologii DRcaps (kapsułka ochronna) powstał preparat charakteryzujący się:

  • wysoką odpornością wobec enzymów trawiennych, kwasów żółciowych oraz kwaśnego pH żołądka,
  • wysoką stabilnością całego kompleksu oraz wysoką odpornością wobec antybiotyków.
Czytaj dalej ...

Opakowanie: 10 kapsułek (blister 1×10)

Dawkowanie: 1 kapsułka dziennie

Składniki: zawartość w 1 kapsułce: 8,77miliarda bakterii (8,77 x 109 CFU)

Składniki aktywne mg (CFU)/kaps. % RDA
Lactobacillus acidophilus 6 x 109CFU
Bifidobacterium breve 0,78 x 109CFU
Bifidobacterium bifidum 0,78 x 109CFU
Lactobacillus sporogenes 0,21 x 109CFU
Biofilm Lactobacillus acidophilus 1 x 109 CFU
Witamina c 50 50
Fruktooligosacharydy 115

* CFU – colony forming unit – jednostka tworząca kolonię bakterii


 

Substancje pomocnicze: substancje wypełniające: celuloza mikrokrystaliczna E460, hydroksypropylometyloceluloza E464, substancja poślizgowa: stearynian magnezu E470b, kapsułka: hydroksypropylometyloceluloza E464, zagęstnik: guma gellan E418, barwnik: dwutlenek tytanu E171.

Działanie: Preparat Probiolact to nowoczesny synbiotyk zawierający cztery wyselekcjonowane szczepy żywych kultur bakterii oraz składnik odżywczy: fruktooligosacharyd. Dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii tworzenia biofilmu wykorzystującej Lactobacillus acidophilus oraz opatentowanej technologii DRcaps powstał preparat charakteryzujący się:

  • wysoką odpornością wobec enzymów trawiennych, kwasów żółciowych oraz kwaśnego pH żołądka,
  • wysoką stabilnością całego kompleksu oraz wysoką odpornością wobec antybiotyków.

Struktura biofilmu podobna do tej, która naturalnie występuje w jelitach powoduje ścisłe przyleganie bakterii do błony śluzowej. Technologia DRcaps utrzymuje żywotność bakterii przy pH 1,2 w żołądku a pozwala rozpuścić się dopiero w pH 6,8 w jelicie. Żywe szczepy bakterii sprzyjają utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej, a fruktooligosacharyd jest składnikiem odżywczym dzięki czemu bakterie szybciej się namnażają.
Wskazania: z uwagi na swoje właściwości Probiolact działa wspomagająco przy:

  • antybiotykoterapii jako uzupełnienie mikroflory w organizmie w okresie zwiększonej skłonności do infekcji górnych dróg oddechowych, układu moczowego i waginalnych stanów grzybiczych
  • biegunkach, wzdęciach, zaparciach
  • chorobach związanych ze stanami zapalnymi jelit: choroba Crohna

Dawkowanie: Dzieci powyżej 3 r.ż. (jeśli potrafią połknąć kapsułkę) 1 kapsułka na dobę, dorośli 1-2 kapsułek na dobę najlepiej w dłuższym odstępie od pokarmów, leków czy innych suplementów. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Środki ostrożności: preparatu Probiolact nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu. Kobiety w ciąży i karmiące powinny skonsultować się wcześniej z lekarzem.

Przechowywanie: Preparat Probiolact należy przechowywać w temperaturze do 25°C w miejscu suchym i niedostępnym dla małych dzieci. Nie wymaga przechowywania w lodówce.


 

Działanie poszczególnych składników Probiolact

Fruktooligosacharydy pełnią funkcję prebiotyku. Są odporne na działanie enzymów trawiennych, dlatego docierają do jelita grubego i dzięki nim probiotyki się szybciej namnażają, a w szczególności Bifidobacteriae.

Fruktooligosacharydy zwiększają wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza, cynku i fosforu [2]. Wspomagają produkcję witamin grupy B [5]. Oddziałują pozytywnie na profil lipidowy i redukują poziom cholesterolu w surowicy krwi przez wiązanie kwasów żółciowych w jelicie cienkim [8]. Dzięki nim ułatwiony jest pasaż strawionych resztek pokarmowych i zwiększają masę stolca.

Lactobacillus acidophilus należy do bakterii gram dodatnich. Jest częścią naturalnej mikroflory w przewodzie pokarmowym człowieka oraz w końcowej części dróg rodnych. Stwarza niekorzystne warunki dla rozwoju patogenów m.in. poprzez obniżanie pH a także konkurencyjne przyleganie do ścian nabłonka. Bakteria ta przetwarza cukier w kwas mlekowy w procesie fermentacji. Udokumentowano również wyniki badań, że przy odpowiednich dawkach acidophilus ułatwia trawienie laktozy u osób jej nietolerujących[3].

W badaniach laboratoryjnych acidophilus poprzez produkcję kwasu mlekowego pomaga ograniczyć rozrost grzyba Candida albicans [4].

Bifidobacterium breve należy do bakterii gram dodatnich. Przypisuje się jej działanie hamujące wzrost bakterii patogennych Escherichia coli dzięki produkcji kwasu mlekowego i octowego. Dodatkowo kwas octowy poprawia przepływ krwi przez błonę śluzową i stymuluje rozrost komórek nabłonka okrężnicy [10]. Kolonizuje układ pokarmowy i zwiększa odporność organizmu. Szereg badań wskazuje na dobroczynny wpływ tej bakterii w przypadkach: zespołu jelita drażliwego, wzdęć, alergiach skórnych oraz biegunce. Noworodki karmione mlekiem matki są bardziej odporne na choroby ze względu na obecność tej bakterii w dużych ilościach – prawie 95% całej mikroflory – dzięki umiejętności wykorzystywania składników mleka [6, 11].

Bifidobacterium bifidum również występuje w mleku kobiecym i badania wykazują, ze noworodki karmione mlekiem matki są mniej narażone na występowanie biegunek oraz alergii [7]. Pomaga utrzymać równowagę mikroflory w jelitach. Wykazuje zdolność adherencji (przylegania) do komórek nabłonka jelita [11].

Lactobacillus sporogenes to bakteria gram dodatnia, formująca się w spory czyli formy przetrwalnikowe, gdy warunki dla rozmnażania są niekorzystne. Produkują kwas mlekowy, obniżając pH środowiska. Wspomaga rozwój przyjaznych bakterii i pomaga utrzymać równowagę mikroflory w jelitach.

Biofilm Lactobacillus acidophilus to struktura występująca naturalnie w jelitach. Taka forma pozwala ściśle zasiedlać błonę śluzową jelit oraz pochwy, zapobiegając w ten sposób atakom patogenów [12]. W preparacie Probiolact zastosowano metodę hodowli bakterii na nośnikach, na których kolonie rosną i ściśle przylegają, a potem w końcowej formulacji tworzony jest biofilm, dzięki czemu szybciej i ściślej przylegają do ściany jelita [13], co czyni je trwalszymi przy kontakcie z patogennymi mikroorganizmami. Dzięki temu są również odporniejsze na działanie antybiotyków.

Tworzenie biofilmu:

 

Witamina C pełni rolę przeciwutleniacza i ma właściwości przeciwzapalne. Bierze udział w ogromnej ilości przemian biochemicznych w organizmie. Przy jej udziale tworzony jest kolagen oraz inne białka. Wspomaga leczenie ran tworząc tkankę bliznowatą [9].

Bibliografia:
[2] Scholz-Ahrens KE, Schrezenmeir J (Nov 2007). „Inulin and oligofructose and mineral metabolism: the evidence from animal trials”. J Nutr. 137 (11 Suppl): 2513S–2523S
[3] M. E. Sanders* and T. R. Klaenhammert “The Scientific Basis of Lactobacillus acidophilus NCFM Functionality as a Probiotic” J. Dairy Sci. 84:319–331
[4] A. Nowak, K. Śliżewska, Z. Libudzisz “Probiotyki – historia i mechanizmy działania.” ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 4 (71), 5 – 19
[5] E. Cieślik, A. Gębusia “Żywność funkcjonalna z dodatkiem fruktanów.’ ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 2 (75), 27 – 37
[6] Y. Ohtsuka & as. “Effects of Bifidobacterium breve on inflammatory gene expression in neonatal and weaning rat intestine.” Pediatric Research (2012) 71, 46–53 doi:10.1038/pr.2011.11
[7] A. Samet, M. Bronk “Bifidobacterium – drobnoustroje probiotyczne. IV Ogólnopolskie Warsztaty Naukowo-Szkoleniowe Sekcji Dermatologicznej PTA, Słupsk-UStka 7-10 lutego 2008
[8] “Probiotics and prebiotics” Oct. 2011 Wordl Gastroenterology Organisation Global Guidelines WHO
[9] A. Evert, MS, RD, CDE, Nutritionist, University of Washington Medical Center Diabetes Care Center, Seattle, Washington “Vitamin C” – Medical Encyclopedia
[10] Scheppach W (1994) Effect of short chain fatty acids on gut morphology and function. Gut 35: S35-S38
[11] G.R. Gibson, M.B. Roberfroid (1995) “Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics”. J Nutr 125: 1401-1412
[12] A. Wasyńczuk “Biofilm bakteryjny – lepsza strona medalu” Biotechnologia.pl
[13] Innovative Products and Processes and Technology Development.

ProbioLact
ProbioLact
ProbioLact